måndag, september 10, 2012

Bilder blir ännu mer centralt i Lync 2013 Preview

Att visa bilder i Lync är en fantastisk funktion. Det gör det lätt för en nyanställd eller en konsult at ta reda på vilka det var som fanns med i det där mailet. Har jag träffat honom eller henne på något möte? Är det den trevlige killen jag snackade golf med vid kaffemaskinen eller var det tjejen jag backade på i garaget? Ändå så är det väldigt många företag som inte brytt sig om att ta itu med att publicera bilder för att visa i Lync, Outlook och andra Office applikationer. Hur som helst blir bilderna än viktigare i Wave 15 av Office produkterna!

I Lync 2010 kunde bilder hanteras på två sätt. Antingen genom att lagras i Active Directory i attributet thumbnailphoto, alt. genom att användaren själv pekade ut en URL till en bild som la på någon webbserver. T.ex. kan man peka ut sin profilbild på LinkedIn eller Facebook. Båda metoder har sina för och nackdelar. Bilder i AD syns bara internt, medan URL metoden även visar bild för federerade användare. Att ladda upp bilder i AD kan göras av en administratör i batch, medan URL metoden krävde att användaren själv gjorde något åt saken vilket ofta lett till att inget gjorts. En tredje metod är att man via Sharepoints MySite låter bilder som användaren publicerar där synkas upp genom FIM till Sharepoint.

I Lync 2013 Preview ser det lite annorlunda ut med bilder. URL metoden är borta, och det är bara interna bilder som gäller nu. Lync 2013 Preview läser in en bild den fått publicerat via en URL, men kommer inte ge användaren valet att publicera en egen med den metoden.
Eftersom som bilder som laddats upp i thumbnailphoto-attributet har en begränsning på max 10KB så blir dessa ofta inte så vackra att se på när bilden förstoras lite. I Lync 2013 får bilderna en ökad betydelse då dom t.ex. kommer att representera dig när du är med i ett möte där vissa kör video, men inte du. I den vyn kommer en liten bild på 10KB bli rätt pixlig, och ingen bild alls får upplevelsen att se ofärdig ut.

Lösningen i Lync 2013 är att nyttja något som kallas High Resolution Pictures i Exchange 2013 Preview där man kommer få en mer högupplöst bild som lagras i din mailbox som ett dolt objekt. Lync 2013 Preview och Lync 2013 Web App kan då hantera bilder upp till 648x648 pixlar vilket ger en betydligt trevligare upplevelse.

Bilderna kan antingen laddas upp av användaren själv genom Outlook Web App (OWA) eller genom att administratören importerar dom med powershell via cmdlet:en Set-UserPhoto, När bilden laddas upp till mailboxen i Exchange 2013 Preview så kommer även den lättare varianten laddas upp till AD och thumbnailphoto attributet i formatet 48x48 automatiskt. Den används sen framförallt av av äldre Lync 2010 klienter och andra applikationer som tittar i AD efter bilder.

Verktyg som idag laddar upp bilder i thumbnailphoto-attributet kommer dock behöva uppdateras för att få in bilderna i mailboxen eftersom inga bilder automatiskt synkas åt andra hållet.
Bilderna i Exchange nås sen på samma sätt som den gamla URL metoden genom att den informationen som skickas om dig i SIP kanalen innehåller en URL till Exchange Web Services där klienten sen hämtar bilden.
image
I bilden ovan ser vi hur Lync 2013 Preview presenterar bilden i två format. Ni ser även att metoden att infoga en URL tagits bort.

Så om ni inte redan satt igång med det så är det hög tid att börja samla in bilder på era användare! Jag inser också att det är en rätt stor uppgift, men upplevelsen kommer bli så mycket bättre. Dessutom kan ju det här vara ett gyllene tillfälle att etablera den är kontakten med HR avdelningen som ändå behövs för att lyckas med en bra Lync implementation. Lync är ju långt mer än bara ett teknikprojekt. Lync handlar ju till stor del om att ändra sättet man jobbar på idag!

Inga kommentarer: