fredag, september 02, 2011

Gartners Magic Quadrant för 2011 publicerad

I förra veckan publicerade Gartner sin magiska kvadrant för Unified Communication. Liksom de tre senaste åren ligger Microsoft högst upp i rutan bland ledare tätt följd av Cisco som sedan förra året har kommit ännu lite närmare. In i ledarrutan har även Alcatel-Lucent flyttats in.

Varför aktörer som ex. Google. inte finns med beror på att denna undersökning bara visar On-prem lösningar. Undersökningen kräver också att man är en bred leverantör och uppfyller sex olika kriterier. Därför faller ex. Polycom utanför även om dom annars ses som en ledare inom UC.

Bilden visar enligt mitt tycke en ganska rättvis bild över hur marknaden ser ut. Microsoft är starka i sin position med Lync som flagskepp. Att Cisco kliver närmare är rimligt nu när man förbättrat sin skrivbordsklient iom att man gjort Jabber till en samlad klient med IM, voice och video, dessutom har man en väldigt stark position kring mobila klienter. Jag ser dessa två aktörer som de starkaste och mest intressanta aktörerna på marknaden just nu.

Gartner nämner även tydligt att ingen är bäst på allt vilket kan låta klychigt, och beroende på vad som är viktigt för företaget kan man behöva komplettera med flera lösningar. Gartner säger att dom inte tycker att man ska nöja sig med Good Enough då användarna kräver Best of Breed. Här hissar jag min stora varningsflagga! Två lösningar som är grymma på sina respektive områden blir inte nödvändigtvis grymma ihop. Integration mellan olika system är fortfarande en väldigt öppen fråga. Alla leverantörer säger sig basera sina lösningar på standards, och säger sig kunna integrera med branchkollegorna. Var väldigt noga med att verifiera hur integrationen mellan två system verkligen ser ut. Är det användbart för er? I många fall kan man se att två lösningar som var och en är riktigt bra tillsammans blir en rätt usel lösning. Vi brukar kalla det för integrationsmyten!

Den Magiska Kvadranten hittar ni här!

Inga kommentarer: