Gemensamt för alla applikationer i Office 2010 familjen är att man har skapat ett nytt kontaktkort som syns när man hovrar över ett namn etc. I det nya kontaktkortet har bilder blivit en central del. Det är ju kanon om man jobbar i en större organisation eller om man är inne som konsult i ett projekt en period för att snabbt kunna få ett ansikte på människor man får mail ifrån eller hör talas om. Hur många gånger har man inte fått en aha upplevelse när personen man mailat med visar sig vara personen man åkt hiss med ett par månader.
Det nya kontaktkortet finns i Outlook 2010 och alla nya Office applikationer, Sharepoint 2010 nya Office Communicator som blir en del i nya Communications Server "14". I nya Communicator klienten har man till och med använt bilderna som en del i din buddylist för att enkelt kunna se vem som är vem.
Bilderna kan lagras i Sharepoint 2010 eller direkt i AD. På Exchange teamets blog skrevs det för ett par veckor sedan en artikel om hur man laddar upp en bild i AD med Powershell. Bilden kommer att lagras i attributet thumbnailPhoto. Filen ska vara en jpeg och får max väga 10KB.
Från en maskin med Exchange Management Shell kan du ex. köra: import-recipientdataproperty martin -picture -filedata ([byte[]]$(get-content -path c:\temp\martin.jpg" -encoding byte -readcount 0))
Utöver detta måste du också se till att attributet replikeras till GC´s.
Om man vill göra det lite enklare för sig eller kanske delegera ut uppgiften till någon utan Powershell kunskaper så har företaget Exclaimer sen ganska länge ett verktyg som heter Ad Pictures som kan vara intressant.
Den här möjligheten har funnits i Active Directory sen det dök upp i Windows 2000, men fram till nu har nog många rynkat på näsan kring tanken att lagra bilder i ett attribut. Men idag då allt från bandbredd till hårdvara blivit betydligt kraftfullare är det nog inget större problem i de flesta svenska organisationer (det här lär jag få äta upp när jag pratar med mina AD-vänner...)
En utmaning som lär ta lite tid är att börja samla bilder på alla medarbetare. Dessutom gäller det att hitta ett bra verktyg som kan komprimera ner bilderna i rätt storlek, och gärna i batch… Om någon har ett förslag på ett bra verktyg så är jag nyfiken på att höra! Att få ner en normalstor bild med ex. Office Picture Manager var lättare sagt en gjort. Jag gav upp och bytte bild.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar