onsdag, februari 20, 2013

Lync Conference 2013 – Första dagen!

Idag startade Lync Conference 2013 i ett ganska kallt och blåsigt San Diego. Eventet går på anrika Del Coronado vilket bara i sig är en upplevelse.WP_20130219_002

Eventet sålde slut redan för ett par månader sen och det innebär att det är ca 1000 personer på plats. Norden är starkt representerat med ca 100 deltagare varav ca 40 från Sverige. Till skillnad från många andra Microsoft Event är den här konferensen ganska bred och ska locka både tekniker och “beslutsfattare”. Så mycket fokus ligger på just upplevelsen.

Jag vill lyfta fram ett par höjdpunkter från dagen som gjort intryck på mig!

Lync Room System

Microsoft med partners satsar stort på att ta plats i mötesrummet med Lync och tar nu fram ett gäng system som utmanar dom traditionella rumsbaserade systemen. Det Lync kan göra bra här är ju att knyta ihop deltagandet från rummet, till PC´n, telefonen och plattan. Dessutom med delning av innehåll och t.ex. Whiteboards på ett sätt som vi inte ser i dagens system.WP_20130219_007

Systemet på bilden är ett Lync system från SMART som är kända för sina interaktiva whiteboards. Det här systemet har touchskärmar så att man kan jobba med en whiteboard med penna från ett rum, men samtidigt dela det med andra som kan bidra från där dm sitter på ex. en PC. Den lilla skärmen ni ser är en touchbaserad kontrollpanel som används för att styra mötet. Det ni ser på den högra skärmen är en kalender som visar vad som kommer hända under dagen där man också kan starta upp sina möten. Väl inne i mötet kan man förstås välja att använda båda skärmarna för att visa video på andra deltagare, alt. en för video och den andra för delat innehåll. När systemet inte används för Lync kan den användas som en vanlig interaktiv whiteboard alt. som en skärm för att visa något annat på via en VGA eller HDMI kabel.

Systemet kommer börja levereras framåt sommaren enligt SMART själva. Övriga Partners som även tar fram rumsbaserade Lync system med samma mjukvara är Polycom, Lifesize och Crestron.

Mobila klienter för Lync

Idag gjorde man även de första publika demonstrationerna av Lync Mobile där man visade hur man på Windows Phone, iPhone, Android och iPad kunde köra både ljud och bild över 3/4G samt WiFi. Målet är att dessa ska finnas tillgängliga under slutet av detta kvartal. Mer info om dessa klienter hoppas jag kunna skriva om under dagarna som kommer!

Lync i Obama kampanjen

En av de roligaste sessionerna jag såg idag var ett kundcase där man berättade om hur man använt Lync med Enterprise Voice för att hantera Obama for America kampanjen där kampanjarbetare sitter i ett call center och pratar med potentiella väljare. Utmaningen i en sån organisation är att trycket är väldigt ojämnt och att lösningen måste växa ju närmare valdagen man kommer. Lösningen byggdes på Lync och använde bara funktioner i produkten som t.ex. Response Group Service. Man använde en SIP Trunk med en operatör som hela tiden snabbt kunde öka och minska kapaciteten på lösningen allt eftersom kampanjen gick in i olika skeden.

Inga kommentarer: