torsdag, mars 08, 2012

Varför jag vill se om du är inloggad på en mobil enhet…

Sen CU5 släpptes så kan man numera se i sin buddylist om ens kollegor är inloggade på en mobil enhet.

image

Det är inte alla som tycker att det här var jättebra då man inte vill tala om att man inte är på plats “påriktigt”…

Att visa att man “bara” är ansluten med en mobil enhet är viktigt! Dels för att visa att man inte kan ta emot vilken typ av kommunikation som helst (Den mobila klienten hanterar ju t.ex. inte ljud/bild eller delat innehåll), men också på grund av hur Instant Messaging fungerar i den mobila klienten. Om du kör Lync i en iPhone eller en Windows Phone och inte har appen upp så ligger den i “dvala” och du syns som Gul/Inaktiv.

När någon skickar ett IM till en enheten skickas det meddelandet ut via din Edge till en tjänst hos Lync-online (del i Office 365) som i sin tur skickar den till Apples eller Microsofts Push Notification Service. När du ser notifieringen kan du klicka på den (om man nu säger så på en modern telefon…) vilket kommer att starta upp appen så att du kan chatta tillbaka.

Om du inte startar upp appen på 36 timmar kommer du att loggas ut och bli notifierad om det.

image

Du kanske har sett att det ibland tar lite tid innan servern tagit emot ditt meddelande (snurrande donut). Ibland kanske du t.o.m. får ett felmeddelande någon minut efter att du skickat iväg ett meddelande.  Detta kan komma just när dessa notifieringar inte når fram, eller när notifieringstjänsten inte är säker på att det kommit fram.

Det är därför viktigt att man som användare av Lync har en viss förståelse för de begränsningar som finns i de mobila klienterna, och därmed också kan se när någon är inloggad med just en sån.

Inga kommentarer: