måndag, november 20, 2006

Smart hantering av bilagor i OWA 2007!

Förlåt mig fader för jag har.... inte skrivit här på väldig länge!

Ett problem i tidigare versioner av Outlook Web Access är hanteringen av bilagor. När man klickar på en bilaga i Outlook Web Access (i alla tidigare versioner och även i Exchange 2007 om man inte tänker sig för...) är det en länk till ett dokument. Det som händer är förståss att dokumentet laddas ner på datorn ni sitter på. Om dokumentet öppnas automatiskt har det redan sparats ner i Temporary Internet File. Alt. tvingas användaren att spara ner dokumentet för att sedan öppna upp det. Hur som helst så ligger alltså dokumentet lagrat på datorn när det öppnas, och såvida man inte tar bort dokumentet ur cachen eller där det sparades ner riskerar man att lämna känslig information kvar när man går.

I Outlook Web Access i Exchange 2007 har man ngt som åtminstone delvis löser det här problemet. Det kallas WebReady och kontrolleras på OWA directoryt på Client Access Servern. WebReady innebär att när man klickar på en bilaga så kommer dokumentet istället för att öppnas lokalt, renderas på servern och öppnas upp i ett nytt fönster där innehållet inte sparas lokalt. Det här ger två riktigt stora fördelar! Dels att vi inte lämnar någon fil med potentiellt känslig information, men även att vi nu kan läsa ex. ett Word dokument på en dator där vi inte har ett Office paket eller ngn viewer installerad.

WebReady funktionen hanterar DOC, PPT, XLS och PDF. Dokument med mycket grafik kan se lite konstigt ut, men brukar ändå vara hanterbart. Vi kan ställa in Outlook Web Access att bara tillåta bilagor öppnas med WebReady funktionen (View as a Webpage), alt. bara ge det som ett alternativ för användaren.

Är det här ngt unikt? Nej, egentligen inte. Ett Kanadensiskt företag som heter MessageWare har sedan ett par år tillbaka sålt det här med en produkt som heter AttachView. Men jag gillar när bra funktionalitet finns med från början!

Exchange12Rocks!

Inga kommentarer: