onsdag, november 22, 2006

Måste man ha en Edge server i Exchange 2007?

Frågan om Edge serverns vara eller inte dyker upp ganska ofta nu i planeringstider inför Exchange 2007. Edge Server är Exchange 2007's egen SMTP gateway för kunder som inte vill exponera sin Exchange server (Hub Transport Server) direkt mot Internet. Edge kan placeras på ett DMZ, och ska inte vara med i den domän som Exchange servrarna och användarna ligger i.

Men Edge servern är inte obligatorisk! SPAM filtreringsfunktionaliteten som finns i Edge kan installeras på Hub Transport servrarna (install-antispamagents). Dock kan filfiltrerings agenten och address rewriting funktionen inte köras på Hub Transport servern. Men filfiltrering brukar de flesta virus-skydd kunna hantera. Om ni har ngn annan Gateway produkt ni är nöjda med kan ni givetvis fortsätta att använda den istälet för Edge servern, och väljer ni en hostad "Mailtvätt", kanske rent utav Microsofts filtreringsfunktion i Exchange Hosted Services så ska Edge inte användas (ingen idé att göra ngn RBL lookup av en tjänst ni valt att betala för...).

Hur licensieras Edge Server rollen? Edge servern kommer att kräva en Exchange 2007 Standard licens. Så kort och gott räknas den också som en Exchange Server. Men i jämförelse med många andra gateway produkter på marknaden så står sig Edge servern rätt bra i jämförelse av pris också.

Inga kommentarer: