torsdag, november 11, 2010

CWA i Lync

I Lync 2010 finns inte längre någon CWA (Communicator Web Access). Om du hör namnet Lync Web App eller ”Reach Client” så refererar den till en silverlight baserad lösning för att kunna delta i ett möte om man inte själv kör Lync klienten eller Lync Attendee (en klient som mötesdeltagare kan installera om man inte har den fulla Lync klienten i sin organisation). Lync Web App visar innehåll i ett möte så som PPT-presentationer, applikationer etc, men inte video eller ljud för den delen. Iställlet får anävndaren ringa in till mötet.


Lync web App är INTE en Instant Messaging klient så som CWA var. Istället finns Instant Messaging möjligheter i Outlook Web Access vilket är mycket smidigare en att behöva logga in på två olika ställen när man sitter ute.


Problemet med att man tar bort CWA i Lync Server 2010 är inte själva IM biten i en browser. Problemet är att CWA används av många applikationer så som iDialog (OCS klient för iPhone), Communicator Mobile för Symbian, Blackberry mfl. Dessa pratar inte SIP med Edge servern utan ansluter via HTTPS mot CWA, och därmed kan dessa klienter inte köra direktmot Lync L


MEN! Som tur är har man i en sen ändring fixat så att man kan installera en CWA server från OCS 2007 R1 eller R2 och jobba direkt mot en Lync Server 2010 Pool. Därmed kan dessa klienter leva vidare mot Lync! J

Om man vill göra det här är det viktigt att man kommer ihåg att preppa Active Directory för den OCS version man vill nyttja CWA för innan man drar igång sin Lync installtion!

Inga kommentarer: