fredag, juni 19, 2009

Hur kan OCS integrera med MD110 och MX-One?

På vårt Live Meeting om OCS för någon vecka sedan nämnde vi lite kortintegration mellan Office Communications Server 2007 R2 och telefonväxeln MD110 numera MX-One. MD110/MX-One kommer från början från Ericsson, men såldes för något år sedan till det kanadensiska bolaget Aastra. Det är också den mest använda telefonväxeln bland större och medelstora företag i Norden idag.

Efter mötet dök det upp en del frågor. Och för att vi ska få ett bra svar på hur MD110/MX-One integrerar med OCS har jag bett Mattias Kressmark på Aastra berätta lite om vad som är möjligt. Så här kommer lite skön midsommarläsning att njuta av efter den första nubben!

Jag har vid ett flertal tillfällen fått frågan om hur man kan koppla ihop OCS R2 med en MD110 eller Aastra MX-ONE PBX. Frågan är lätt men svaret kan bli långrandigt då det finns många möjligheter att konfigurera detta.
OCS R2 kan interagera med MX-ONE på i huvudsak tre områden: Remote Call Control, Direct SIP och Dual Forking.

Remote Call Control - betyder att man från Microsoft Office Communicator (MOC) kan styra en anknytning i växeln. Man får ett extra "val" i MOC när man högerklickar ett telefonnummer och kan få sin bordstelefon, IP telefon eller mobile extension att ringa upp eller besvara inkommande samtal. Detta fungerar via ett protokoll som heter CSTA och fungerar även i MD110 från väldigt tidiga releaser. Den mjukvara som behövs heter Aastra Collaboration Link och kan snurra på en Windows 2003 32-bit server. Denna lösning behöver inte använda sig av en mediation server då det bara är information om samtalen och inte någon media som utbyts mellan systemen. ESTOS är ett företag som erbjuder en liknande RCC gateway produkt som också fungerar med MX-ONE och OCS.

Direct SIP betyder att en SIP trunk kan sättas upp mellan OCS mediation server och telefonväxeln. För detta krävs minst en MX-ONE 3.2 Service Pack 2, vilket är den senaste releasen av MX-ONE för tillfället när detta skrivs. Denna version talar SIP väldigt välartikulerat. Hårdvaran som behövs på MX-ONE sidan heter IPLU (IP Line Unit.) Denna hårdvara är även tillgänglig i MD110 men då MD110 saknar stöd för SIP krävs en uppgradering till MX-ONE 3.2 SP2 för Direct SIP. I detta scenario ges användaren av MOC ett telefonnummer (eller "tel:" URI) i OCS och samt har i MX-ONE sitt anknytningsnummer. Användaren kan nu ringa från MX-ONE anknytningen till MOC och från MOC till MX-ONE anknytningen, eller från MOC via MX-ONE vidare ut mot PSTN förstås.

Dual Forking är ett tredje alternativ och det gör att användaren av MOC och dennes anknytning i MX-ONE är samma nummer. Användaren kan nu ta emot samt göra utgående samtal från vilken som helst av dessa två "klienter". Den ena handen vet alltid vad den andra gör, skulle man kunna säga. MOC "telefonnumret" pre-registreras i MX-ONE och detta medför att om användaren är upptagen i MOC och får ett inkommande samtal i MX-ONE så skickar MX-ONE en upptagetton, och vice versa förstås. Om användaren pratar på sin mobila anknytning eller bordstelefon så ser alla i OCS världen att han är markerad som upptagen på alla buddy lists. Dual Forking kräver en SIP trunk via mediation server och är nog den integration som kräver mest konfigurering av administratörerna.

Ett annat sätt att få till åtminstone Direct SIP och kanske även andra tillämpningar är att använda någon typ av gateway som översätter ISDN till / från MX-ONE till SIP till / från OCS mediation server. Dialogic är en av flera tillverkare av sådan utrustning.

Om du tycker att det här verkar intressant så kommer Mattias Kressmark och Tommy Clarke att berätta mer om ämnet på Svenska UC Klubbens möte den 1 oktober. (info@svenskaUCklubben.se)

Inga kommentarer: