måndag, maj 25, 2009

Live Meeting om Exchange 2010 i repris

I onsdags förra veckan körde jag och Christer Olsson ett Live Meeting om Exchange 2010. Vi är jätteglada att så många tog sig tid att titta och komma med bra frågor. För er som inte kunde vara med finns nu mötet att se i repris:

 
 

https://www112.livemeeting.com/cc/microsoft/view?id=N6RZ5J

söndag, maj 24, 2009

Svenska UC Klubben

I onsdags körde jag och Christer Olsson ett Live Meeting om Exchange 2010. Det var jättekul att se vilket stort intresse det verkar finnas för produkten.

 
 

Under mötet nämndes usergruppen Svenska UC Klubben. Även här verkar intressetvara stort eftersom det genast började rasa in mail från intresserade. Om det är fler som är intresserade så kan jag nämna att vårt första stora möte kommer att vara i Stockholm den 15e juni. Vi kommer att försöka göra mötet "tillgängligt" via Live Meeting, men eftersom det framförallt är ett IRL:event kommer det nog vara roligast att vara på plats. Vårt första möte kommer fokusera på just Exchange 2010.

 
 

Om du är intresserad av att vara med så kan du komma i kontakt med oss på:

info @ svenskaUCklubben . se

 
 

Jag lovade även under mötet att tala om var man kan göra sin intresseanmälan för att vara med i Office 2010 Technical Preview. Och det gör du här:

http://www.office2010themovie.com/

Ny version av Forefront for Exchange påväg

En ny version av Forefront for Exchange kommer släppas under året. Nya Forefront for Exchange är en del av Sterling vågen och kommer integreras med Sterling konsolen när den väl är klar. Den nya versionen kommer att släppas för både Exchange 2007 och 2010. Det som är lite spännande med den nya versionen av Forefront for Exchange är att man bland annat bara kommer ha 5 Antivirusmotorer från början, och då dom redan är "aktiverade" behöver vi inte längre välja vilka vi vill ha. Att man "kastar ut" fyra beror bland annat på att man inte tycker att de levererat ett tillräckligt bra resultat. Samtidigt tycker man att 5 bra räcker.

 
 

Något som är lite intressant är att man dessutom kommer att ta in Antispam teknologi i produkten. Det är intressant eftersom Exchange redan har antispam teknologi i sig. Forefront for Exchange kommer att licensiera en Antispam teknologi från Cloudmark som jobbar med en thumbprint baserad teknologi. Lite kul eftersom Forefront for Exchange´s föregångare Antigen använde sig av liknande teknologi. Frågan är hur man på sikt ser den internt "konkurerande" tekniken i Exchange´s Content filter, och hur dom ska leva paralellt... För den tekniken vi har idag i Exchange 2007 kommer att leva vidare i Exchange 2010.

 
 

Man kommer i samband med release även att erbjuda en egen RBL tjänst som bland annat plockar information från vad som händer på Hotmail, men också förses med information från Spamhaus. Den här listan kommer vara inkluderad i priset, så det finns inget större behov av att prenumerera på flera externa listor.

onsdag, maj 20, 2009

Windows Mobile 6.5 är klar

Egentligen skulle man nog ha lanserat Windows Mobile 6.5 under TechEd förra veckan. Men det sas aldrig nåt. Däremot sa man igår att produkten nu är klar. Många har nog trott att den redan var klar eftersom man pratade rätt mycket om den redan i höstas. Dock är det ju tyvärr så att när det gäller operativsystem i mobiltelefoner så får man ju vänta rätt länge innan det verkligen kommer något eftersom tillverkarna nu ska anpassa sin del för att få in det i telefonerna. Vilka befintliga telefoner som kommer kunna uppgraderas återstår att se, men ett gäng tillverkare har sagt sig vara villiga att släppa uppdateringar.

 
 

Windows Mobile kanske inte blir det som lyfter mobilförsäljningen i år, men det finns en del nytt. T.ex block listor, karantän etc. Av inkommande samtal. Något jag saknat i Windows Mobile när man befinner sig i andra tids zoner.

 
 

Appropå Windows Mobile... I Exchange 2010 finns en liten uppdatering som båda kan läggas på Windows Mobile 6.1 och 6.5. Med den får man till massa nytt kul för Exchange ActiveSync. Bland annat Conversation Views för e-post och bättre Free/Busy information.

söndag, maj 17, 2009

På väg hem från TechEd

Efter två veckor borta hemifrån ska det bli riktigt skönt att komma hem. Förra veckan var vi i London på Exchange 2010 Ignite, och under veckan som gått på TechED. Imorse fick jag ett SMS hemifrån om att min lilla son som är tio månader just hade tagit tio steg själv. Så nu vill man hem snabbt. På raden bakom oss så sitter en skolklass på väg på klassresa till "Europe", så att försöka sova har jag lagt ner...

 
 

Det har varit två fantastikt bra och lärorika veckor och man har fått massor av inspiration och idéer som man nu ska hitta lite tid att labba med. Jag tyckte att årets TechEd var riktigt bra. I år är det ju dags för ett gäng intressanta produkter att släppas, så konferensen bjöd på mycket kring Windows 7, Windows Server 2008 R2 och för min del framförallt Exchange 2010.

 
 

Apropå Windows 7 så har jag nog aldrig sett ett sånt intresse för en ny version av ett klientoperativsystem tidigare. Och närjag tänker efter har jag nog aldrig själv intresserat mig så mycket för ett heller. På Keynoten i måndags frågade talaren hur många som hade laddat ner och testat Windows 7 ännu, och av de 7000 som var där inne var det inte många händer som inte var uppe. Det är intressant hur en beta version av enprodukt tagits emot med så öppna armar. Och även om jag tycker att Windows Vista har fått ett betydligt sämre ryckte än vad det förtjänar, speciellt efter ett par service pack, så kan man nog gissa att den ändå kommer hamna i samma kapitel som Windows ME när vi läser historieböckerna om ett par år.

 
 

Så när jag nu skriver det sista bloginlägget från TechED 2009, vill jag tacka min reskamrat Lenovo S10e för under 3000kr, laddad med Windows 7 RC för en fantastisk vecka! Aldrig har jag varit så nöjd med en dator! Jag vill också tacka alla trevliga vänner som varit här och jag hoppas att vi ses i New Orleans nästa år.

fredag, maj 15, 2009

Fungerar dina applikationer mot Exchange 2010?

Har du 3:e parts applikationer på din Exchange server idag? Ja, det har du säkert, virusskydd, backup etc. Men har du andra applikationer som integrerar mot olika API:er på Exchange servern för t.ex. hänvisning för telefonväxeln etc? Utvecklar ert företag applikationer mot Exchange?

 
 

I så fall kan det vara bra att veta att Exchange 2010 droppar de flesta av de API:er som många använt! Detta bör inte komma som en chock för någon eftersom man annonserade sina planer redan när Exxchange 2007 släpptes.

 
 

Det som försvinner i Exchange 2010 är:

  • ExOLEDB
  • WebDAV
  • CDOEx
  • Store Events

     
     

Lösningen är att anpassa sina applikationer till att arbeta mot Exchange Web Services istället. Exchange Web Services i Exchange 2010 har förbättrats en hel del. Jag skriver det här för att ni redan nu ska kunna kolla upp vad era leverantörer har för planer för att förbereda sig för Exchange 2010. Annars blir det här lätt en showstopper när ni väl vill sätta igång med Exchange 2010

 
 

Utöver dessa API:er försvinner även API:et för Streaming backuper i Exchange 2010. Det betyder att man nu måste titta på en VSS baserad backuplösninglösning. Inget man gråter för då backuptiderna är kan vara plågsamt långa med gamla Streaming backuper.

 
 

Nästa års TechEd går i...

Det märks att det är lite bistrare tider även här på TechED i år. Det är mindre folk än vanligt och det stora kalaset som skulle varit kväll är inställt och ersatt med ett lite mindre kalas på anläggningen. Men man kanske kommit på lösningen för att få hit mer folk nästa år. Man kommer köra TechED 2010 i New Orleans. Det kommer jag inte missa!

 
 

 
 

Svenska Specops - Best in Show!

Svenska Specops vann säkerhetskategorin bland utställarna på TechED! Grymt kul med svenska framgångar, men speciellt eftersom det är ett så fantastikt trevligt gäng som dessutom är väldigt generösa på att bjuda på kalas!

onsdag, maj 13, 2009

BitLocker to Go

Trots dåliga tider har utställarna på TechED inte sparat på schaskiga give-aways. Man skulle ledigt kunna jaga ihop en årskonsumption av reklam T-Shirts på en lunchrast. Jag fick ett par fickminnen idag och bestämde mig för att testa BitLocker to Go. BitLocker to Go är en funktion i Windows 7 som krypterar minnesenheter. Dethär gör att man enkelt kan skydda data på vilket billigt fickminne som helst på ett riktigt enkelt sätt. Testa det själva genom att stoppa in ett fickminne och starta Manage BitLocker. Minnet kan sen användas på andra maskiner och skyddasmed ett lösenord. Om maskinen inte kör Windows 7 får man starta en liten applikation som lagras på minnet, ange lösenord och sen komma åt sina filer. Riktigt smidigt att det finns i Windows från början! Dessutom kan man i Windows 7 sätta Group Policies som förbjuder användandet av enheter som inte krypterats.

 
 

Något som aldrig brukar fungera på TechED förens sista dagen är det trådlösa nätet... Det gäller även den här gången... Men i övrigt är amerikanerna grymma på att fixa stora konferenser! Vi har det riktigt bra här i LA!

tisdag, maj 12, 2009

Mer från TechED


Igår kväll var det kalas i utställningen och nyss nämnda Kingston hade tagit dit Ecstasy som är den regerande kvinnliga mästaren i Guitar Hero. Min kompis Jocke Nässlander försökte sig på en battle, men fick se sig besegrad med en rätt tuff förluts på ung 30´000 mot 300´000, han var inte dålig, men hon var grym!

Om jag älskar Windows 7 så kommer Kingston och andra minnestillverkare älska Exchange 2010. Efter en riktigt bra session om Exchange 2010 arkitektur av Ross Smith IV ser vi att Exchange 2010 kommer utnytja 64-bitarsplatformens möjligheter att adressera minne ännu mer än vad Exchange 2007 gjort hittills. Så minnesrekomendationerna har ändrats en hel del i Exchange 2010.

Exchange 2007 SP2 är på gång!

Exchange 2007 SP2 kommer släppas om ett par månader. Framförallt finns det två intressanta nyheter

  • Möjlighet att ta VSS baserade backuper med Windows Server 2008´s backupverktyg vilket inte fungeraridag.
  • Samexistens med Exchange 2010 kommer kräva Exchange 2007 SP2

     
     

Men framförallt slipper vi ju hålla ordning på vilken Roll-up som gäller eftersom den countern resettas, åtminstone för ett tag :-)

måndag, maj 11, 2009

TechED är igång!

Idag rullar TechED igång i Los Angeles. Jag brukar inte vara något stort fan av keynote´s på dom här konferenserna, men idag ver det riktigt bra. Stort fokus på Windows 7 och Windows Server 2008 R2, men inte ett ord om utveckling vilket är lite märkligt eftersom man här kör både utvecklar och IT-Pro konferensen tillsammans. Men inget jag saknade förståss eftersom jag då oftast blir helt bortdribblad :-)

 
 

Mark Russinovich körde ett gäng riktigt bra Windows 7 demo´s med prylar som var nytt för mig. Och jag älskar Windows 7 ännu mer efter att ha sett det här. Dessutom "lovade" man nu att Windows 7 ska finna ute till julhandeln. Något man kanske kunnat misstänka, men nu vet jag säkert så att jag kan börja bearbeta tomten redan nu.

 
 

Även om man inte pratade ngt om det så fick vi se lite Office 2010 också. Spännande eftersom man varit rätt hemlig kring det tidigare. Outlook 2010 har fått in the Ribbon fullt ut nu och såg riktigt tjusig ut. Man berättade också att Office 2010 kommer att släppas som en technical preview i Juli vilket jag ser fram emot eftersom en del av de roliga i Exchange 2010 kommer fram först då.

Vad händer i Exchange 2010? Del 1.

På TechEd i Los Angeles som startar om ett par timmar kommer man släppa på locket kring mycket av det som tills nu varit hemligt kring Exchange 2010. Det finns även en nyhet om Exchange 2007 som kommer droppas i veckan...

Men vad är det som är nytt och stort i Exchange 2010?

Microsoft har förståss ett par definerade fokusområden, men de områden som jag ser som intressantast ur ett teknikperspektiv är framförallt lagring, hög tillgänglighet, förenklad administration och att produkten på allvar är byggt med "molnet" i åtanke. Utöver det händer det förståss en hel del kring användarfunktionalitet.

Jag ska skriva en liten blogserie som förklarar en del av det som kommer som jag tycker är mest intressant.

Idag är det dags för förändringar i Information Store!

Exchange 2010 kör fortfarande en ESE databas. Glöm allt surr om SQL, det har varit dött länge. Man har faktiskt testat men inte sett några fördelar. I Exchange 2007 fokuserade man mycket på att minska belastningen på lagringslösningen genom att gå över till en 64 bitars platform för att med hjälp av utökad adrssrymd kunna adressera mer minne. Det gjorde att man med en mycket större databas cache kunde minska belastningen med upp till 70%. Det i sin tur gjorde att man inte behövde den fart på diskarna som tidigare krävts. I Exchange 2007 rekomenderade man DAS istället för SAN. Ofta med hjälp av SAS diskar.

Världens mailboxar fortsätter att växa och i Outlook 2007 SP2 har man ju t.ex. jobbat med att Outlook 2007 i Cached Mode ska kunna köra större mailboxar utan att sega ner sig. Men större mailboxar leder också till högre lagringskostnader. I Exchange 2010 fortsätter man korståget för lägre lagringskostnader. I Exchange 2010 har man som mål att redusera belastningen medytterligare 70% jämfört med Exchange 2007, och därmed med upp till 90% mot Exchange 2003. Optimerat för SATA säger man nu! Hur når man det målet? Massor av olika förbättringar där bland annat hela Store Schemat gjorts om. Vi kan bli hur djupa som helst kring det ämnet, men vad som är mer intressant är hur vi hanterar de växande datamängderna. Idag har vi flera utmaningar kring lagring i Exchange

Lagringskostnader för Exchange databaserna
Kostnader för backuper
Hur lång tid tar det att återställa systemet när något går snett?

I Exchange 2010 vänder man upp och ner på mycket av det vi tidigare tagit för självklart när det gäller databashantering. Givetvis fortsätter man sattsningen på Continuous Replication teknologin, men man gör om det en hel del. LCR, SCR försvinner och det vi känner som Clustred Continuous Replication görs om ordentligt. Databaser är inte längre knutna till en specifik server utan kopplas istället till ngt som kallas för en Database Availability Group (förkortas DAG). En DAG replikerar sen sina databaser till de servrar som är knutna till DAG:en. En databas kan replikeras till upp till 16 servrar. Det betyder att man t.ex. skulle kunna sätta upp två servrar i ett datacenter och ytterligare en eller fler i andra datacenter. På varje kopia kan vi sen bestämma med vilken fördröjning vi vill spela in logfiler som skeppas över. Om vi replikerar databasen i flera instanser minskar vi risken att behöva göra en restore när någon databas eller disk får problem. Istället växlar vi ju över till kopian. Replikering i flera instanser än två i kombination med en förbättrad Dumpster (Deleted Item Retention) och en släpande inläsning av transaktionloggar gör att vi kan fundera över om vi verkligen behöver ta backup. Backup-less pratar man om nu som ett alternativ i Exchange 2010. Låter det vågat? Med den här tekniken kan vi låta våra databaser bli betydligt större än vad vi gör idag. Det pratas Terrabyte storlek nu...

En annan gammal sanning är ju hur vi lagrar databaser och transaktionsloggar. Separerade på olika diskar har varit en självklarhet. Med I/O mot diskarna och med replikering i flera instancer är inte behovet av det lika viktigt. Om ngt går snett växlar vi över till en kopia istället. Så i Exchange 2010 pratar man om RAID-less med JBOD (Just a Bunch Of Disks) med SATA diskar. T.ex. en SATA disk på 1TB där vi lägger både databas och transaktionloggar.

Lägre drift och ägandekostnader samt högre tillgänglighet är målet för det här. Tycker ni att det låter intressant? Vi nöjer oss där för idag, men om ni vill höra mer Exchange 2010 snack och inte befinner er i närheten av Los Angeles den här veckan så vill jag tjata om mitt och Christer Olssons Live Meeting den 20e maj. Vi håller på att ta ledningen i antalet anmälda i den här Live Meeting serien, så anmäl er ni med. På nätet få alla plats :-)

Till anmälan