fredag, mars 30, 2012

Mars uppdateringar för Lync 2010 och Lync Server 2010

Igår släpptes ett gäng uppdateringar för både klienten och servern. Den här gången är det inga större förändringar elle nya funktioner, men en del fixar. Bland annat ett kring att gå in i ett möte som vissa har fått problem med sedan den förra uppdateringen.

Uppdateringar för x64 Lync klient

Uppdateringar för x86 Lync klient

Uppdateringar för Lync Server 2010 serverkomponenter

Uppdateringarna kommer så småningom även att distribueras via Microsoft Update.

Dessutom har man i dagarna släppt en uppdatering till Forefront Security för OCS som nu även hanterar Lync. Med Forefront Security för Lync hanteras virusscanning i vissa scenarios när man skickar filer. Läs mer här: http://support.microsoft.com/kb/2694730

måndag, mars 12, 2012

Polycom CX 5000 HD

Polycom CX5000, tidigare känd under namnet Microsoft Roundtable har fått en liten facelift. Dock inte exteriört, men i form av att de fem kamerorna har uppdaterats till HD kameror med stöd för 720p med 15 bilder per sekund.

image

Det här innebär att Lync teoretiskt skulle kunna nyttja HD funktionaliteten när man kör ett två-parts samtal. Men det är bara Active Speaker fönstret som kan leverera HD. Den panoramiska vyn är inte en HD vy. Om samtalet är en konferens, och man därmed kör ljud och bildströmmen till Lync’s AVMCU kommer man bara kunna hantera VGA upplöst video eftersom Lync sätter gränsen till just det i AVMCU’n idag.

Så är du i färd att köpa en ny CX5000, se till att du får en ny enhet som har HD kameror och inte får en gammal hyllvärmare!

fredag, mars 09, 2012

Lync 2010 och SQL 2012

SQL Server 2012 har precis "RTM:at" vilket betyder att den snart sitter i händerna på en massa ivriga DBA:er. Ur ett Lync perspektiv är det dock viktigt att känna till att Lync Server 2010 inte har stöd för SQL 2012 som det ser ut nu. Detta p.g.a. att man har droppat ett par komponenter i den nya versionen av SQL som Lync idag nyttjar.

torsdag, mars 08, 2012

Varför jag vill se om du är inloggad på en mobil enhet…

Sen CU5 släpptes så kan man numera se i sin buddylist om ens kollegor är inloggade på en mobil enhet.

image

Det är inte alla som tycker att det här var jättebra då man inte vill tala om att man inte är på plats “påriktigt”…

Att visa att man “bara” är ansluten med en mobil enhet är viktigt! Dels för att visa att man inte kan ta emot vilken typ av kommunikation som helst (Den mobila klienten hanterar ju t.ex. inte ljud/bild eller delat innehåll), men också på grund av hur Instant Messaging fungerar i den mobila klienten. Om du kör Lync i en iPhone eller en Windows Phone och inte har appen upp så ligger den i “dvala” och du syns som Gul/Inaktiv.

När någon skickar ett IM till en enheten skickas det meddelandet ut via din Edge till en tjänst hos Lync-online (del i Office 365) som i sin tur skickar den till Apples eller Microsofts Push Notification Service. När du ser notifieringen kan du klicka på den (om man nu säger så på en modern telefon…) vilket kommer att starta upp appen så att du kan chatta tillbaka.

Om du inte startar upp appen på 36 timmar kommer du att loggas ut och bli notifierad om det.

image

Du kanske har sett att det ibland tar lite tid innan servern tagit emot ditt meddelande (snurrande donut). Ibland kanske du t.o.m. får ett felmeddelande någon minut efter att du skickat iväg ett meddelande.  Detta kan komma just när dessa notifieringar inte når fram, eller när notifieringstjänsten inte är säker på att det kommit fram.

Det är därför viktigt att man som användare av Lync har en viss förståelse för de begränsningar som finns i de mobila klienterna, och därmed också kan se när någon är inloggad med just en sån.

lördag, mars 03, 2012

Cumulative Update 5 för Lync är släppt

CU 5 för Lync är nu släppt. Förutom en del “fixar” så kommer det också lite ny funktionalitet den här gången. Bland annat så ger man nu möjlighet för en användare som är konfigurerad för Remote Call Control (RCC) att även delta i ett videomöte. Ljudet kommer i dessa möten komma via Lync, och inte via en traditionell PBX. Lync tillåter oss inte att bryta upp ett sånt samtal där video går en väg och ljud en annan.

En annan uppdatering är att man nu kan se i sin buddylist om någon är inloggad med mobilklienten vilket är bra för att vi då vet att personen inte har möjlighet att göra lika mycket som om han satt vid en dator.

I samband med dessa uppdateringar släppte man för ett par dagar sedan även en uppdatering för Android enheter, den uppdateringen ger oss funktionen Call-via-Work vilket saknats i just Android tidigare.

Serveruppdateringar hittar ni här: http://support.microsoft.com/?kbid=2493736

Klientuppdateringen hittar ni här: http://support.microsoft.com/?kbid=2670326